С наближаването на Националното външно оценяване за седмокласниците, тревожността у

...
 С наближаването на Националното външно оценяване за седмокласниците, тревожността у
Коментари Харесай

Изпитът в VII клас: Не превръщайте в мелодрама един житейски етап

  С наближаването на Националното външно оценяване за седмокласниците, тревогата у децата пораства. Често тя се подклажда и от родителските упоритости. Това може да изиграе неприятна смешка на изпита, предизвестяват експерти. Децата би трябвало да се явят на него спокойни, без да изпитват боязън. Не би трябвало да им се внушава, че надали не от този изпит зависи нечий живот.

Работилница за отличници „ Етикет “ потърси мнението на Пенка Койчева, клиничен психолог в Медицински център „ Детско здраве “ при МБАЛ „ Здравето “ – София. Тя е и правист, и външен експерт „ спешни интервенции ” към " Държавна организация за протекция на детето ".

 „ Родителите са хората, от които детето чака зрели и съответни реакции. Често у него се основава усещане, че в случай че не се оправи съгласно техните упования, то ще претърпи величествен неуспех “, споделя тя. Уточнява още, че детето запомня, че високите оценки са всичко, което се желае от него и посредством тях то ще бъде одобрено или неодобрено и дори отхвърлено.Тревожността на родителите се придвижва и върху детето. Изкуствено се нагнетява чувство за боязън, като се придава по-голяма тежест на нещо, което в действителност надалеч не е толкоз значимо. „ Когато човек изпитва мощен боязън, той може да реагира посредством бягство, посредством борба или посредством заледяване (блокаж). Помогнете на детето да не изпитва този боязън – като най-напредне създавате и не развивате този боязън. Често той се поддържа и от упоритостите на разнообразни родственици “, споделя Пенка Койчева. Детето остава единствено против страховете си и против лагери от възрастни, които „ вършат по този начин за негово положително “.

 „ Не го сравнявайте със себе си, както и с достиженията на другите деца. Децата ловко разчитат родителските жестове, мимики, пози. Не изглеждайте по този начин, като че ли от това безусловно зависи нечий живот “, поучава психологът. Пенка Койчева акцентира още, че непрекъснатото разискване на тематиката вкъщи, също лишава детето от съответен кей, изключително на вечеря, преди нощния сън, през почивните дни. „ Не му запълвайте всяка минута с учене, изключително за сметка на физическата интензивност и спортуването. Не го затормозявайте с административните детайлности към кандидатстването, с изключение на с подредбата на мечтаните образователни заведения. Направете всичко това леко, с усмивка, с градивно договаряне и като обсъждате желанията и на детето. Чуйте го! Не изпадайте в монолози, самосъжаления, не пийте шепи с медикаменти и не натяквайте на детето, че всичко това е поради него. Не му вменявайте непълноценност и виновност. Не квалифицирайте. Не проектирайте своите неосъществени упоритости върху него. Запитайте се, вярно ли избрахте бъдещото учебно заведение? Не забравяйте да следите какво се случва с гениите на детето “, поучава Пенка Койчева.

 Специалистът твърди още, че за детето е значимо да бъде подтиквано с хвалба, с положителни и откровени думи. „ Показвайте и казвайте какъв брой е значимо за вас, каквото и да се случи. Бъдете до него посредством делата си. Децата усещат фалша. Не превръщайте в мелодрама един благополучен житейски стадий. Подарете на детето си любов и преживяване. Не го учете да реализира високи цели, с цел да получава материални награди от вас. Вярвайте, че даже нещата да не се получават съгласно вашите упования, най-хубавото за детето се случва. Приемете, че не сте господари, режисьори и продуценти на всяка негова житейска обстановка. Най-важното е съхраняването на здравето на детето. Любовта и животът не завършват в седми клас “, приключва своите препоръки Пенка Койчева.

Инфо: www.etiketbg.net

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР